31 Ağustos 2009 Pazartesi

Mükemmel paf oyuncusu çıkarma rehberi

Not: İngilizce forumdan çeviridir. Yazıyı yazan menejerin tamamen kendi görüşleridir.

Temel Bilgiler

Her takımda 16 oyuncu bulunur. Kaleci hariç her oyuncu birden fazla pozisyonda oynar. Kadro dağılımı şöyledir:

2 Kaleci
3 Savunma
4 Kanat (solbek, sağbek, solkanat, sağkanat, solaçık, sağaçık)
4 Orta saha
3 Forvet

Her gün 1 oyuncu kovulabilir. Yerine ertesi gün 1 oyuncu gelir. Bu yolla bir haftada 8 oyuncu kovulabilir. Maç günü maçtan önce 1 oyuncu kovulursa maç sorasında 1 oyuncu daha takıma katılır.

(Ç.N.) Çevirenin notu: 2008.2 versiyonuyla beraber paf kovma listesi olacak. Kovulacak oyuncular listeye eklenecek ve sırayla her gün 1 oyuncu sistem tarafından otomatik olarak kovulacak.

Her maçtan sonra Paf Değerler sayfasında maçla ilgili değerlendirmeler yer alır.


Yıldız verme sistemi

Her maçtan sonra paf oyunculara yıldız verilir. 1-5 yıldız arası derecelendirilir. Bir oyuncunun maçta 5 yıldız alması o oyuncunun gücünün yüksek olduğunu GÖSTERMEZ. Örnekle açıklamak gerekirse 1.4 gücünde oyuncu aynı pozisyonda 0.8lik rakip oyuncuya karşı daha iyi oynayacağı için 5 yıldız alır. 5 yıldız alan bir oyuncu rakip takımdaki oyuncudan ve kendi takım arkadaşlarından daha iyi oynadığı için 5 yıldız almıştır. Hem rakiple hem kendi takım arkadaşlarıyla kıyaslanır.

Yıldız verme sistemi sadece, oyuncunun sahada ne kadar iyi oynadığını gösterir, gücünü (temel kuvvetini) GÖSTERMEZ.

(Ç.N.) Daha güçlü oyuncular daha iyi oynayacağı için dolaylı yoldan anlıyoruz. Sürekli 5 yıldızla oynayan oyuncularımız 1.4 de çıkabilir (çünkü diğer oyuncularımız 1.0 falandır) 2.0 üzeri de çıkabilir.


Bölüm 1: Antrenör

İyi ve ucuz bir paf takım antrenörü bulundurmalısın. Niye mi?

Paf antrenörü açılmayan özellikleri bilir ve seçilen dizilişe göre en iyi oyuncuları sahaya sürer. Güçlerini bilmeseniz de en iyi oyuncunun oynadığını bilirsiniz.

(Ç.N.) Çevirenin notu: Paf antrenörünün en iyi oyuncuyu oynatmaması hatası vardı, dev'ler bir düzeltme yayınlandı ve sorunun çözüldüğü açıklandı.

Paf antrenörü ayrıca paflarda antreman başarısını artırır.

Paf antrenörü, gizlenen değerlerin yeniden açılmasında olumlu etki yapar. Paf antrenörü ne kadar yetenekli olursa, gizlenen değerlerin düşük çıkma ihtimali o kadar azalır.

İyi bir paf antrenörü daha iyi paf oyuncular gelmesini SAĞLAMAZ.


Bölüm 2: Diziliş

Hangi pozisyonda oyuncu çıkarmak istiyorsunuz ona göre bir diziliş seçin: Örneğin forvet çıkarmak istiyorsanız 3'lü forvet değil 2'li forvetle oynayın (3-5-2 gibi). Böylece forvetlerden biri yedek kalacağı için hangi forvetlerin iyi olduğunu anlayabileceksiniz. Zayıf olan yedek kalacak. Yedek kalanı kovacaksınız. Yerine gelen forvet eğer ilk 11'de oynayan 2 forvetten daha iyiyse kadroya girecek. Bu sefer de yedek kalanı kovacaksınız. Bu yolla gittikçe daha iyi forvetlere sahip olacaksınız.


Bölüm 3: Oyuncu kovma

Yukarıda anlattığımız gibi her pozisyonda yedek kalan, takıma giremeyen oyuncuyu kovabilirsiniz. Maçta 1-2 yıldızla oynayan oyuncular da hemen kovulabilir.

(Ç.N.) Çevirenin notu: Çalışkan zayıf oyuncuyu izleyip A takıma çıkarabilir ve kâr amaçlı satabilirsiniz. 1.0 bile çıksa A takımda 1 sezon oynatıp satmak bile yetiştirme masrafını karşılayacaktır.


Bölüm 4: Gözlemleme

A takıma almak istediğin oyuncuyu gözlemle.

(Ç.N.) Sanırım şunu demek istiyor: Zayıf oyuncuyu gözlemleyip vakit ve para kaybetme. Savunması düşük açılan defans, oyun kurması düşük açılan orta saha, golcülüğü düşük açılan forvet gibi.

Uyman gereken basit bir kural var: "Oyuncu gözlemle" seçeneğini hafta içi boş bırak, maç günü işaretle. Yani hafta içi hiçbir oyuncu gözlemlemiyorsun gibi boş bırak. Ki paf antrenörü hangi oyuncunun daha iyi olduğuna karar verebilsin.

Diyelim ki 4 oyuncu gözlemliyorsun, hafta içi "Oyuncu gözlemle" işlemini bu 4 oyuncu için yaparsan, gözlemlenen oyuncular doğrudan kadroya girecek, paf antrenörüne seçme şansı bırakmamış olacaksın. Gözlemlediğin oyuncudan daha iyi bir oyuncu takıma katılsa bile kadroya giremeyecek. Çünkü gözlemlenen oyuncu daima ilk 11'de oynar.


Sonuç olarak: Maç günü 4 oyuncu (veya kaç oyuncu izleme bütçen varsa) gözlemle. Maçtan sonra değerler açılınca, hepsi için gözlemlemeyi iptal et ve gelecek maç gününü bekle.

Tüm özellikleri açılan zayıf bir oyuncuyu Bölüm 5'te açıklayacağımız "karşılaştırma"da kullanacağız.


Bölüm 5: Yıldızlar ve karşılaştırma

Tüm özellikleri açılmış bir oyuncu bize yeni bir imkan veriyor. Yedekte bekleyen bu oyuncunun tüm özellikleri açıldığı için kaç gücünde çıkacağını tahmin edebiliyoruz. Forvet olduğunu varsayalım, bu oyuncu yedekse demek ki forvette oynayan iki oyuncu ondan daha iyi çıkacak.

Yıldız verme sisteminden yararlanarak diğer pozisyonlarla ilgili yargılara varabiliriz. Forvetiniz 3 yıldızla oynamış, iki defans oyuncunuz 5 yıldızla oynadığı için demek ki ondan daha iyiler.

Bütçeniz uygunsa bazı oyuncuları, zayıf olsalar bile, karşılaştırma amaçlı izleyebilirsiniz. Özellikleri açılmış bu oyuncuya bakarak, onu diğerleriyle karşılaştırarak, özellikleri açılmamış diğer oyuncularla ilgili tahmin yürütebilirsiniz.

Tüm özellikleri açılmış 1.6 çıkacak gibi. A takıma çıkarmayıp paf takımda tutuyorsunuz. Bu 1.6'lık paf maçta 3 yıldız alıyorsa ve diğer başka 4 tane oyuncu 5 yıldızla oynuyorsa demek ki 5 yıldızla oynayanlar bu oyuncudan daha iyiler, yani 1.6'dan yüksek çıkacaklar diye düşünebilirsiniz.

(Ç.N.) Çevirenin notu: Karşılaştırma kavramını ben böyle anladım. Bu yazıyı yazan menejerin teorisi.



Bölüm 6: Paf antrenmanı

Açılan özellikler, gizli olanlardan daha hızlı gelişir. Bu nedenle açılmış özelliklere antrenman verin. En fazla ne kadar oyuncunuz yararlanacaksa ona göre antrenman verin. Savunma oyuncuları izliyorsanız ve defans ve/veya ikili mücadeleleri açılmışsa A takıma çıkana dek savunma antrenmanı verebilirsiniz. Açılan özelliklere yüklenin. A takıma çıkana kadar her hafta 1'er artış elde edebilirsiniz. Paflarda antrenman yorgunluğu söz konusu olmadığı için üst üste 10 hafta bile aynı antrenmanı verebilirsiniz.

Paf antrenman güncellemesi pazartesiyi salıya bağlayan gece, en geç salı sabahı yapılır.


Bölüm 7: Değerleri gizleme ve tekrar açma

Beğenmediğimiz bir değeri gizleme imkanımız var. Bir sonraki maçta tekrar açılacak. İlk değerinden daha yüksek de çıkabilir, daha düşük de çıkabilir. Paf antrenörünün yeteneği yüksekse gizlenen değerin daha düşük çıkma ihtimali azalır.

Gizlenen değerin çok daha yüksek çıkma şansı var, ama riske girip değeri gizlemek sizin kendi tercihiniz. Dikkatli olmanız gerek. Çünkü sürekli değer gizleyip açmayla haftalar kaybedebilirsiniz. Bu haftaları kaybetmek yerine oyuncuyu bir an önce A takıma çıkarıp A takımda (3'er 3'er artışla) geliştirmek daha iyi bir seçenek olabilir, karar sizin.

1 yorum: