11 Ağustos 2009 Salı

Özel Yetenekler ve Etkileri

Özel yeteneklerle ilgili kısa tespitlere geçmeden önce belirtmeliyim ki, özel yetenek bir lükstür. Sadece özel yeteneği var diye oyuncu almayın. Temel özellikleri düşük olan oyuncunun ne kadar özel yeteneği olursa olsun hiçbir verim alamazsınız. Örneğin tekniği ve golcülüğü düşük olan bir forvetin 5xGol avcısı yeteneği olsa dahi sezon boyunca adını bile duyamayabilirsiniz (oyunda şimdilik en çok x3 özel yetenek vardır).
Özel yetenekler, temel özellikleri iyi olan oyuncularda kendini gösterecektir...
Önemli not: Tüm yazılanlar kendi tecrübelerimden derlediğim kesinliği olmayan bilgilerdir. Herhangi bir yerden alıntı yapılmış ya da oyun yöneticileri tarafından onaylanmış bilgiler değildir.

Özel Yetenekler:

Şut kuvveti: Bu özelliğe sahip oyuncuyu her yerde oynatabilirsiniz. Defansta oynuyor olsa dahi teknik ve golcülüğü çok düşük değilse 2-3 maçta bir gol atabiliyor. Serbest vuruşu kullanacak oyuncunuz yoksa çare olabilir.

Penaltı: Her yerde oynatabilirsiniz. Maç içerisinde penaltı pozisyonu yaratıyor(kesin değil), penaltıyı ona attırmak zorunda değilsiniz. Teknik ve golcülüğü çok düşük ise sadece özel yeteneği var diye güvenmeyin.

Serbest vuruş: Tekniği, golcülüğü ve tecrübesi yüksek ise çok işe yarar. Bunlar düşük ise spiker oldukça kötü bir vuruş izledik demekten yorulur. Sadece s.vuruş yeteneği var diye ona güvenmeyin, oynatın serbest vuruş kazandırsın ama atışı golcünüz kullansın (Takım antrenmanında standartların çalışılması duran top organizasyonlarını olumlu etkiler)
(S.vuruş yeteneği yada penaltı yeteneği olan oyuncuların pozisyon kazandırma özellikleri olduğu kesin değildir).

Korner: Maç içerisinde kazanılan kornerleri çok iyi değerlendiriyor. Kornerlerde orta saha oyuncularının da fazlaca devreye girdiğini hesaba katın, ayrıca iyi forvetiniz de varsa korner özelliği olan oyuncu alacaksınız demektir.

Yaratıcılık: Orta sahada önemli işler yapıyor. Gol pozisyonu hazırlıyor, gol pası veriyor. Defansa hiç katkısı olmuyor Alex gibi bir oyuncuya ihtiyacınız varsa bir tane edinin.

Top sürme: Orta sahanın kanatlarında çok işe yarıyor. Top ona geldiğinde muhakkak bir gol pozisyonu oluyor. Seyircileri hayran bıraktı gibi övgü dolu cümleler duyuyorsunuz. Ona sahipseniz forvette bir de gol avcısı bulundurmanız rakipleriniz için talihsizlik olacaktır.

Ortalar: Kullandığınız taktiğe göre forvet kanatlarında işe yarayabilir. Yine de çok önemli katkısı olmuyor. Kanat özelliği iyi ise ve kornerciniz yoksa düşünülebilir.

Devamlı koşan: Oyuna katkısı arttırılacak deniyor. Öyle ise iyi ama şu anda maçta hiçbir aksiyon yaratmıyor. Orta sahada düşünülebilir.

Hız: Her yerde oynatabilirsiniz. Maç içerisinde daha çok yaptığınız ataklarda ismi geçiyor inanılmaz hızlandı ve kaleciyle karşı karşıya kaldı gibi. Gerisi golcülük yeteneğine kalmış.
Alıntı:
Ctheboy tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
defans oyuncularında ise hız özelliğini olması ofsayt taktiğinde etkili oluyor..
Kafa topu: Genelde defans yada forvette kullanılsada orta sahada da etkili oluyor. Korner ve yapılan ortalarda, ortasahada kullandığınız kafatopu özellikli oyuncu forvetlerinizden bile daha etkili olup gol atabiliyor. Defanstan ziyade ataklarınızda ön plana çıkıyor. Yine de olmazsa olmaz değil, uzun boylu iyi bir defans oyuncusuna göre bariz üstünlüğü yok.

Gol avcısı: Daha çok gol pozisyonuna giriyor. Daha iyi penaltı yada serbest vuruş kullanıyor değil sadece pozisyona giriyor. Golcülüğü düşük ise saç baş yoldurur. Teknik ve golcülüğü iyi ise, s.vuruş ve penaltıları tüm forvetler gibi iyi kullanır, bol pozisyona girer bunları iyi değerlendirir.



Mevkilere göre sınıflandırma yapılacak olursa:
Defans: Kafa topu, hız, devamlı koşan, şut kuvveti, penaltı.
Defans kanat: Hız, kafa topu, t.sürme.
Orta saha göbek: Yaratıcılık, kafa topu, devamlı koşan.
Orta saha kanat: Top sürme, korner, serbest vuruş, ortalar.
Forvet: Gol avcısı, hız, şut kuvveti, ortalar, penaltı.
Forvet kanat: Ortalar, s.vuruş, t.sürme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder